טיהור כבד
עונת האביב עת להתחדשות. פסח גם לגוף ולנפש. החכמים הסינים ראו קשר בין עונות השנה לאלמנטים העיקרים בטבע וראו קשר לגופו של האדם בעונות השונות ולתזונה המתאימה לו בכל עונה. האלמנטים העיקרים בטבע הינם האדמה, המים, העץ והאש. עונת האביב היא עונה שמקושרת לאלמנט העץ אליו שייכים גם האוויר, הרוח ואברי הגוף המקושרים עם אלמנט זה הם הכבד, העיניים וכיס המרה. הטעם החמוץ, רגש הכעס והצבע הירוק שייכים גם הם לאלמנט זה. בעונת האביב, האנרגיה בטבע מתפרצת כלפי חוץ, הכול נובט ופורח בצבעים עזים של ירוק, לכן תקופה זו מייצגת גם את הרוח, הדינאמיות והיצירתיות של האדם. המרפא הסיני רואה במניעת מחלות את ייעודו העיקרי ולכן מנחה את מטופליו לצרוך מזונות המתאימים לעונה ולבשל בשיטת בישול המתאימה לכל עונה. מאחר ועונת האביב היא עונה של התחדשות ממליץ המרפא הסיני ליצור התחדשות בגוף בכדי שיחווה רענון בדיוק כמו הטבע. המרפא ממליץ לעשות זאת על ידי תזונה המנקה את הכבד, הכבד אחראי לסינון הרעלים בגוף ופעולתו כמסנן גורמת לו לספוח אליו את הרעלים שנוצרו בגוף. על פי הרפואה הסינית, הכבד אוגר גם את הכעסים שצברנו בתוכנו במהלך השנה וכיס המרה הוא האיבר המייצג את הוצאת הדברים מהכוח אל הפועל. האביב, עונת ההתחדשות, הזמן המתאים ביותר לשחרר את הרעלים שהצטברו בתוכנו, להיפטר גם מאנרגיות שליליות וממתחים נפשיים שאגרנו בכבד. כך שטיהור הנפש מפנה את המקום לחוויות חיוביות ומספק זרימת אנרגיה טובה. המרפא הסיני משתמש במגוון שיטות טיפול כמו דיקור סיני, תזונה מתאימה לעונה ולאדם, צמחי מרפא, המלצות לפעילות גופנית ועוד, המלצותיו לעונה זו תהינה לאכול מזון שהוא קל לעיכול המבוסס על בישול מהיר וקל להכנה. מזון המספק אנרגיה טובה המשפרת את ההרגשה ויוצרת תחושה של התחדשות ופריחה, ירקות ירוקים וירקות מוקפצים שעוזרים גם הם לניקויי הכבד וכיס המרה, המרפא הסיני לא ימליץ על צום לשם ניקוי רעלים, משום שהוא מאמין שצום פוגע בתפקוד של מערכת העיכול כמערכת הפקת האנרגיה בגוף, כדי לשמור על מערכת עיכול בריאה וטובה, ימליץ לאכול ארוחות מסודרות, בשעות קבועות, ממזונות שמתאימים לאותה עונה ולסינדרום הספציפי של המטופל. כמטפלת ברפואה סינית אשמח להנחות אתכם כיצד תוכלו אתם לבצע טהור גוף בצורה נוחה ופשוטה. לפני כן אציין בפניכם כי לא מומלץ לבצע תהליך זה במצבי מחלה, תחושת חולשה ו/או בזמן המחזור החודשי, מומלץ לא להתחיל את תהליך הטיהור או להפסיק אם קרה תוך כדי התהליך. התהליך לא תמיד קל, רצוי לשלב אותו עם מנוחה ושינה יותר מהרגיל, האזנה למוזיקה מרגיעה, מדיטציה ומקלחות במים פושרים. איך מטהרים את כבד? ניקוי הכבד הוא תהליך של עד 10 ימים, (במקרים מסוימים אמליץ לבצע רק 3 ימי טיהור) התהליך הדרגתי ומבוסס על תזונה שעיקרה שעועית מש ואורז, השילוב של המש (קטניה) ואורז (דגן) נחשב חלבון מלא וביחד הם מנקים את הכבד ומערכת העיכול, מומלץ להשתמש באורז בשמתי מלא, שעשיר יותר בוויטמינים ומינרלים, שעועית המש והאורז רצוי שיהיו אורגניים. בשלושת הימים הראשונים: התזונה מורכבת אך ורק מהמזונות שעועית מש, אורז, מים, תה צמחים, תפוחים ירוקים חמוצים, ירקות ירוקים,לימון ושמן זית. שלוש מנות/ארוחות של מש ואורז, ניתן לבשל כל אחד בנפרד או יחד . לשתות הרבה (כדי לאפשר לגוף להפריש את הרעלים החוצה), מים/תה צמחים ללא המתקה, המתקה יכולה להיות עם צמח הסטיביה ממתיק שמתאים גם לסוכרתיים (לא ממתיקים מלכותיים) חליטות מתה ירוק, מגדילן מצוי ומשן ארי (דנדיליון) אלו צמחי מרפא לניקוי וחידוש תאי כבד, מיץ תפוחים מלא או סיידר צלול ותפוחים ירוקים חמוצים, סלט חסה עם עלים ירוקים, רוקט, נבטים, גרגיר נחלים, בצל ירוק, ניתן להשתמש במעט מלח, פלפל, לימון ושמן זית. במקרים שקשה לאכול מש ואורז בבוקר, ניתן להחליפם בדייסת קוואקר עם מעט דבש. היומיים הראשונים יכולים להיות מלווים ברעב, צורך למתוק, יותר עייפות, עצירות, לעתים יותר שתן (חלק מהניקוי), טעם רע וריח בפה ולעתים השיער והעור לא נעימים. אולם, לאחר יומיים מרגישים יותר אנרגיה, תחושה של גוף קל יותר, נקי, הבטן רגועה ולא נפוחה או כואבת, חוש הטעם מתחדד, הפה נקי ומתפתחת הקשבה טובה יותר לצרכי הגוף ולמערכת העיכול. מהיום הרביעי ועד היום השביעי: ניתן להוסיף לתזונה מזונות בהדרגה, מתחילים להוסיף מזון קל לתפריט המש והאורז, כמו ירקות חיים, ירקות מבושלים, טחינה, אבוקדו, קינואה, עדשים, פרכיות אורז, מרק ירקות. בכל יום תוספת אחת נוספת ליום הקודם, לעיתים ביום הרביעי או החמישי תתכן שוב תחושה לא נוחה, שיכולה להתבטא בכאבי ראש בחילה, שינוי ביציאות זהו חלק מתהליך הניקוי בדרך לסילוק הרעלים. בימים האחרונים: מוסיפים לתזונה גם ירקות כתומים, מרק בטטה ולאחר מכן עוף או דג ולבסוף לחם רצוי שיפון מלא וגבינות, תהליך החזרה לתפריט רגיל נעשה בהדרגה, תוך שלושה ימים נוספים, כך שלאחר 10 ימים מתחילת הניקוי חוזרים לאכול את כל סוגי המזון. שימו לב, מתח החיים המאפיין את החברה המודרנית גורם לנו לקהות חושים ולחוסר הקשבה לגוף שלנו ולצרכיו.לאחר תהליך הניקוי, משתפרת יכולת 'ההקשבה' לצרכי הגוף. מומלץ לשמר יכולת זו ולהקשיב לגוף - זו הדרך הנכונה לאכול ! הניקוי מומלץ אך אינו מתאים לכל אחד, יש לנסות יום אחד ולבחון אם ניתן להמשיך בתהליך.