מדיטציה
המדיטציה היא כלי טיפולי אישי ונפלא שיאזן, ימקד, ירגיע ויקל על התנהלותכם בחיי היום יום.
מדיטציה היא אחת משיטות הטיפול הקדומות ביותר שזכתה למחקר רב בשנים האחרונות. סגולות המדיטציה נשענות על הקשר שבין הגוף ובין נפש האדם. המדיטציה היא למעשה כלי טיפולי שמלמד אותנו להיות בהווה, להיות בנוכחות, להתבונן פנימה ולהכיר את דרך החשיבה שלנו. המדיטציה נמצאה ככלי בעל השפעה אדירה על היכולות שלנו לריפוי עצמי.
התודעה לסגולות המדיטציה חלחלה גם לעולם המערבי, וכיום מתורגלת מדיטציה במסגרות רבות כמו; קבוצות תרגול-סנגה, מוסדות בריאות, מוסדות חינוך, גופים ממשלתיים ועוד.
בטיפולים שלי אני נעזרת רבות בכלי המדהים של המדיטציה, גם לעצמי וגם עבור מטופליי. המדיטציה מסייעת לי בין השאר להיות יותר מדויקת בעבודה הטיפולית שלי. עבור מטופליי מדובר בכלי מדהים שמקדם את תהליך הריפוי שהם עוברים. בטיפולים אני מלמדת את המטופלים שמעוניינים כיצד לתרגל מדיטציה, וכמנחת סדנאות וקורסים אני משתמשת במדיטציה בקבוצה.
אחת משיטות הטיפול שאני אוהבת במיוחד לשלב עם המדיטציה היא הטרילותרפיה. היא כלי לפיתוח תקשורת אישית ולהעלאת המודעות העצמית. כאשר בעזרת המדיטציה מתחזקת אצל המטופלים היכולות לפתח מודעות עצמית ולהתבונן פנימה, ובכך לקדם את תהליך הריפוי שלהם.
יתרונות המדיטציה הם רבים: היא ממזערת את החלק המודע, הביקורתי והשיפוטי הקיים אצל כל אדם ואדם, ומפגישה אותנו עם חלקים של התת מודע. כמו כן, התרגול הקבוע מסייע להרגעה, לתחושה של שליטה ומיקוד בעשייה היום-יומית. היא מחזקת את החשיבה החיובית, מכניסה לחיינו את מרכיב האיזון, ומכל אלה נובעת באופן טבעי התרומה של המדיטציה לבריאות האישית.
על מנת להפיק מהמדיטציה את מיטב יתרונותיה נדרשת התמדה ותרגול על בסיס יומי.
מדיטציה כדרך חיים
ישנן עשרות ואולי מאות טכניקות שונות לתרגול מדיטציה שהתפתחו בתרבויות שונות וגם באופן עצמאי. המכנה המשותף לכולן הוא האפשרות לבצע אותן באופן עצמאי. כלומר, מדיטציה היא תרגול של האדם מול עצמו. אולם תרגול מדיטציה יכול להיעשות בקבוצה שבה כל אדם מתרגל לבד.
הטכניקה הטובה ביותר לתרגל את המדיטציה היא בצורה הנוחה והנעימה ביותר לכל אדם ואדם. כלומר, הכלל הוא שאין כלל. יחד עם זאת הטכניקות השונות משמשות אנשים רבים כנקודת אחיזה לתחילת הדרך, כאשר רבים מהם בהמשך מוצאים את צורת המדיטציה שמתאימה להם ביותר.
כל אדם והמדיטציה שלו
המוכרת מבין המדיטציות היא מדיטציית ההתמקדות בעצם, שבה יושבים מול אובייקט מסוים, כמו נר. המקור החיצוני נועד להפחית את הסחות הדעת ולחזק את התבוננות הפנימית.
מדיטציית המיינדפולנס, שמקורה בודהיסטי וקיבלה חיזוק מהעולם המערבי, מציעה תרגול של הפניית הקשב פנימה, וידועה כמפחיתה חרדה ומתח.
קיימות גם מדיטציות התבוננות פנימית כמו ויפסנה, ומדיטציות בתנועה כמו קונדוליני ומצבי טראס שונים, שמכוונות את המתרגל לשלוט במחשבותיו ומאפשרות לחשוף תכנים ורעיונות מהתת-מודע אל המודע.
לתרגול המדיטציה אפשר להשתמש בטכניקות שונות, כמו; דמיון מודרך, היפנוזה, ואפשר לבצע אותה בישיבה, בשכיבה, בעמידה וגם תוך כדי ריקוד.
נפש בריאה בגוף בריא
הרמב"ם מייחס חשיבות רבה לשימוש במדיטציה לשמירה על הנפש, והיא מוזכרת גם בתורה: "ונשמרתם מאוד לנפשותיכם" (דברים ד, ט"ו). השמירה על הנפש מוזכרת בדתות ואצל עמים רבים. התפישה מדגישה את מרכזיותה של הנפש כמשפיעה על הפעולות הגופניות שלנו, הנפשיות והרוחניות.
תרגול מדיטטיבי קבוע משנה את התודעה של האדם ביחס למצבי התודעה השכיחים אצלו בעת ההתנהגות והפעולות היום-יומיות ומאפשר יכולת טובה יותר של וויסות רגשות, מחשבות ואיזון במישור התגובתי, ואלו משרים שלווה וביטחון.
מזמינה אתכם להכיר כלי נפלא לחיים – המדיטציה, שתשמש אתכם כדרך חיים וככלי טיפול אישי.